Welcome to Our Website

Peynirlerin bozulmasını engelleyen ipucu: Peynir dondurulabilir mi? Hangi peynirler buzluğa atılır?

Peynir, kahvaltı sofraları başta olmak üzere her sofrada yerini alan olmazsa olmaz gıdalardan bir tanesidir. En sevdiğiniz peynir bazen indirime girdiğinde stoklamak için kullanacağınızdan fazlasını almak isteyebilirsiniz. Ancak bu gibi durumlarda bir süre sonra peynirin bozulmasıyla karşı karşıya kalabilir ve hem paranızı hem de peyniri ziyan etmiş olabilirsiniz.

Peki, gereğinden fazla alınmış olan peyniri nasıl muhafaza edebilirsiniz? Peyniri dondurmak ömrünü uzatır mı? Gelin, bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.

PEYNİR DONDURULABİLİR Mİ?

Evet, peynir dondurmak fazla alınmış ya da kalmış peynirleri daha uzun süreler bozulmadan muhafaza etmek için mantıklı bir seçimdir. Ama peynir dondurmaya başlamadan önce bazı önemli noktaları bilmeniz gerekir.

Peyniri dondurma işlemi, ne tür bir peynir dondurduğunuza bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Yani, yemek pişirirken kullanacağınız peyniri dondurmak, kahvaltı sofrasında servis edilecek peyniri dondurmaktan daha iyi sonuçlar verir.

Dondurmak için seçtiğiniz peynir ne kadar sert olursa o kadar iyi donacak ve buzluğun koşullarına daha uzun süre dayanacaktır. Ancak her peynir dondurma işlemi olumlu sonuç vermeyeceğini de belirtmekte fayda var. Bazı peynirleri dondurduktan sonra tüketmek için çözdürdüğünüz de ufalanabilir ve formunu kaybedebilir.

Peki, hangi peynir daha iyi dondurulur ve hangi peynirleri dondurmak iyi değildir?

EN İYİ DONDURULACAK PEYNİRLER



Peynir dondurma işleminde en etkili ve güzel sonucu verecek kabuğu olmayan, sert ya da yarı sert olan peynirlerdir. Peynir dondurma sırasında peynirin içerisindeki su ve yağda donacaktır. Bu peynirler her ne kadar iyi donsa da buzluktan çıkarılıp çözdürüldüğünde ufalanacak ve dilimlenmesi zor bir hal alacaktır.

En iyi dondurulacak peynirlerden bazıları;

  • Cheddar peyniri
  • Mozzarella
  • Parmesan peynir
  • Kaşar peyniri
  • Tulum peynir

DONDURULMASI İYİ OLMAYAN PEYNİRLER



Peynir dondurma yöntemiyle sert peynirleri uzun süreler muhafaza edebilirken, yumuşak peynirleri dondurmak doğru değildir. Yumuşak peynirlerin içerisinde nem oranı daha fazla olduğu için donması halinde daha fazla buz kristali oluşturacak ve peynirin lezzetine zarar verecektir.

Yumuşak formdaki peyniri dondurduktan sonra çözdürdüğünüzde sade olarak yerseniz tadının ne kadar etkilendiğini anlayabilirsiniz. Bu yüzden yumuşak peynirleri taze alıp servis etmek burada daha mantıklı bir tercih olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir